Montering av Dzus fäste

Tog en tur ut i garaget och sparka lite på däcken och försökte komma på något att göra vid bilen, kom då på fästen till en av sidoluckorna inte satt fast då jag saknade aluminiumhylsorna som håller fast låsfästen.

Lyckades få tag på dessa aluminiumhylsor som skall pressas runt luckan och genom att de expanderar inåt så hålls även själva skruven på plats och det blir en distans så att luckan inte repas när man vrider på låset.

Har tidigare haft tunna plastbrickor för att inte skada lacken men tittar man på bilden så ser man att det ändå har repat färgen.

Men hur går det då till att montera dessa, jo det är mycket enkelt men kräver ett specialverktyg och har man inget så får man göra ett. (jag överlät detta till Alstad Racings egen verktygsmakare alias Axel Lagerbank)

Man börjar med att spreja lite tunnflytande rostskyddsmedel om lacken ev. skulle skadas, montera aluhylsan och skruven ta stöd mot ett skruvstäd montera verktyget och några lätta slag med en hammare kontrollera så hylsan sitter ordentligt fast och att skruven går att vrida utan att den glappar KLART.

 

Lite onödig fakta om vridlåsen där det korrekta namnet är Dzus fasteners.

Försök att uttala det namnet om ni kan, varför heter de just DZUS och vad betyder det?

En Ukrainsk farbror vid namn Volodymyr Dzhus som flyttar till USA och byter namn till William Dzus, nu börjar man kunna se sambandet 😉

Hur som helst så utbildar han sig till ingenjör och tidigt 30-tal så tog han patent på detta snabblås som inledningsvis mest användes för att hålla fast paneler på flygplan.

Hitta en spännande video på Youtube

Om ni tittat på hela filmen så vet ni att alla “ÄKTA” stämplas med DZUS på skallen och kan ni tänka er att det har även jag så skall det vara original så skall det 😉

Det här inlägget postades i Mini Relaterat, Renovering. Bokmärk permalänken.

4 svar på Montering av Dzus fäste

 1. Offline skriver:

  Nä nu jä…. Ute i garaget IGEN?!!
  Men det var kul att se den av amerikaner så omhuldade
  uppfinningen inte var fullt ut så amerikansk.

  • swemoke skriver:

   Jag är själv förvånad i går var det tre dagar på raken men det behövs om jag skall hinna bli klar redan till sommaren 2019 😉
   Ja visst var filmen intresant mycket om väldigt lite och det blir lagom nördigt 😉

 2. Micke skriver:

  Det går en finsk Moke -karavan ner till Portugal nästa år, ska du inte hänga på den?!

Kommentarer är stängda.