Åldersbestämning av rutor

Som jag skrev igår så fanns det i min senaste bok en kodnyckel för att bestämma tillverkningsperiod för rutor.

Så idag tog jag boken med mig ut i garaget för att se om jag verkligen har min originalruta kvar i Moken?

vindruta

Jo det är originalrutan men jag blev lite förvånande den var äldre än vad jag trodde, den är tillverkad tredje kvartalet 1966 och bilen lämnade bandet den 12 December 1967 alltså över ett år senare.

Men detta beror troligen på att man tillverkade rutorna i omgångar och i betydligt större serier än vad som såldes under tillverkningsperioden.

Men hur ser då hemligheten med datummärkningen ut, jo det är knappast lika tydlig som på mjölkförpackningar men vet man bara var man skall titta och hur punkterna skall tydas så är det ganska enkelt 😉

Jo det är placeringen av de små punkterna som avslöjar när rutan är tillverkad, punkten över någon bokstav i TRIPLEX avslöjar vilket kvartal T=Q1 R=Q2 E=Q3 X=Q4 och årtalet bestäms av punkten under bokstäverna i TOUGHENED (som står för härdat glas) T=1 O=2 U=3 G=4 H=5 E=6 N=7 E=8 D=9 och har ni en laminerad ruta så blir det L=1 A=2 M=3 I=4 N=5 A=6 T=7 E=8 D=9

vindruta

Så om ni tittar på bilden ovan på min ruta så ser ni att jag har den över punkten över E:et=Q3 och den undre punkten under det mittre E:et=1966 enkelt eller hur 😉

Skulle vara skoj att höra vad ni andra Moke ägare har för datering på era rutor, om rutan är original hur stämmer det med tillverkningsdagen för bilen??

Hör gärna av er…..

Det här inlägget postades i Mini Relaterat. Bokmärk permalänken.

2 svar på Åldersbestämning av rutor

  1. Micke skriver:

    Ska kolla den gula rutan som sitter på den gröna..

    • swemoke skriver:

      Ja gör gärna det, om teorin stämmer så bör du ha samma eller äldre för den gula är byggd början på 1967 eller sent 1966?

Kommentarer är stängda.