Separations ångest

Då var det dags att separera motorn från automatlådan, om ni läst tidigare inlägg så förstår ni att jag har lyckats 😉

Först så demonterades kåpan över momentomvandlaren ända skillnaden mot en svänghjulskåpa för manuell bortsett från att denna inte är av aluminium utan plåt är att skruvarna har mutter på baksidan.

kapa   momentomvandlare

Så långt inga problem, även bakom kåpan så såg det ganska lika ut och centrumbulten är identiskt med en manuell, men storleken och avståndet på bultarna till infästningen och där även avdragaren skall monteras är annorlunda.

aut8

Tanken är att man skall använda ett verktyg som heter 18G1086 men detta verktyg var inget som jag hade liggande på kallagret så man tager vad man haver som Kajsa Warg skulle sagt.

En piratavdragare med ”engelska hål” som min kollega skulle sagt och en djupdykning bland UNF bultarna så gick det att med lite våld få dit den.

avdragare1   avdragare2

Sen var det bara på med muttermaskinen och med en förlösande dunk så släppte momentomvandlaren från vevaxeln och momentomvandlaren kunde inspekteras.

aut9

Inga konstigheter här, jag tänker klyva momentomvandlaren lite senare för att se om om det finns något spännande/patentlösningar i den 😉

aut10   aut11

I nederkant på lådan (höger på bilden) sitter ett litet hus som måste lossas innan kåpan kan lyftas av, för här under sitter en mutter som fixerar växellådans ingående axel i lagret. Har inte riktigt koll på vad detta är för komponent ser bara ut att fungera som ett lock över lagret men är i så fall riktigt överarbetet skall se om jag kan finna ut varför det ser ut som det gör.

När denna är lossad så är det bara att lyfta av kåpan.

aut12   aut13

Som syns på den högra bilden så ser det ganska lika ut här under jämfört med en manuell, men med undantag för oljepumpen som är mycket kraftigare och det finns även ett extra oljerör som går ner till växellådan.

Sen var det bara de vanliga skurvarna under motorn sen fick man självklart även lossa transmissionsdreven i framkant på motorn för att komma åt att lossa skruvarna som sitter bakom vevaxeldrevet samma som på en manuell.

aut14

Så nu står automatlådan separerad från motorn och de skall nog aldrig återförenas igen 😉

Så nu börja det som är riktigt spännande att se hur denna skapelse är konstruerad men det dröjer nog lite…….

Det här inlägget postades i Mini Relaterat. Bokmärk permalänken.

5 svar på Separations ångest

 1. Ola skriver:

  Härligt projekt. Jag har nog de specialverktygen du efterlyser.

  • swemoke skriver:

   Ojoj du menar inte att du har dessa speciellverktyg på hyllan! ?
   Det ser ut att behövas någon avdragare men jag har inte kommet så långt än, så jag vet inte om det verkligen behövs eller går ändå.

 2. Ola skriver:

  Tog över en del av Kerwalls i Södra Sandbys verktyg. Har dock lämnat dem ifrån mig till någon som ville kolla igenom och katalogisera vad de var till. Så jag har de inte ”på hyllan” men de finns….

 3. Offline skriver:

  2 växlad med hög och låg?
  Eller har du lämnat denna teorin?
  Hur är det med mellandreven, 1:1 utväxling?

  • swemoke skriver:

   Nä jag har fortfarande ingen aning hur de fått till fyra växlar på detta korta utrymme. Mellandrev ej kollat räknat 😉

Kommentarer är stängda.