Invändiga skillnader på automat och manuella motorer

Då var det dags att lyfta på locket och gå lite mer på djupet och jag måste säga att jag blev lite förvånad då det är allmänt känt eller åtminstone vedertaget att en motor med automatlåda har högre effekt men efter att ha öppnat upp denna så är jag inte så säker längre 😉

I mitt tidigare inlägg om identifiering av toppen så konstateras att det är exakt samma topp som på en vanlig 850.

En vanlig äldre 850 motor med beteckning 8A (Austin) eller 8MB (Morris) har kompressionsförhållande 8,3:1 medan 8AH (Austin Automat) har 9:1 så logiskt så måste kolvarna vara planare då kompressionsförhållandet är annorlunda men toppen samma.

20150716_180315_resized

När jag lyfter av toppen så tycker jag först att kolvarna ser planare ut än på en vanlig 850 och jag läser av 1808 på kolvtopparna.

Men vad har då en standard 850, jag konsulterar en NOS kille som går ut på kallagret och plockar fram en sprillandes ny standar 850 kolv, även på den står det 1808 och således är även kolvarna samma.

Är blocket eller toppen planad, nej som sagt toppen är identisk och förbränningsrummet är samma på båda och blocket är inte heller annorlunda.

Min slutsats är att när automaten infördes oktober 65 så hade den mycket riktigt högre kompressionsförhållande och mer effekt än de 850 som fanns då, men att de senare 850 alla fick automatens spec.

Nästa myt eller fakta vilket ni vill var att automaten fick HS4 1 1/2″ förgasare mot standard 850 som hade en HS2 1 1/4″ förgasare.

20150716_172346_resized

Även detta ställer jag mig nu tveksam till, tyvärr så saknades förgasaren men att montera en 1 1/2 förgasare på ett 1 1/4 insug har ingen större effekt så jag vet i fan vad jag skall tro.

Men min motor är av ett senare slag 85H så detta är troligen förklaringen till att det inte riktigt stämmer med litteraturen som är tryckt innan denna motor gick i produktion.

Så hitintills inga invändiga skillnader på en automat motor, men så var det här med oljestickan den ända riktiga skillnaden.

P1010332   P1010331

Svår att se på bilden men på den högra bilden till höger om ramlager infästningen så ser ni en avsatts, det är nederkanten på oljestickans utgjutning så det blir till att borra lite drygt 5-6 cm i gjutgodset knappast omöjligt men inget man gör med sin skruvdragare och Biltema borr 😉

Nästa steg blir att titta på de delar som faktiskt är annorlunda och det var lite spännande att få av momentomvandlaren men med lite finnes så gick det att använda en vanlig svänghjulsavdragare.

Men mer om detta lite längre fram…..

Det här inlägget postades i Mini Relaterat. Bokmärk permalänken.

2 svar på Invändiga skillnader på automat och manuella motorer

  1. Offline skriver:

    Kan du garantera att ingen pillrat med denna innan du fick nys på den?
    Grenröret är väl mest sannolikt bytt?!
    Detta är intressant att följa oavsett 🙂

    Orkar förresten någon räkna ut hur många saker BMC var föregångare på?
    4-stegs, ingen oljesticka, kom långt senare på en del bilar
    Samma olja i motor/låda, en detalj BMC slog Lamborghini med flera år!
    Fast.. Lamborghini fanns väl inte med automat?

  2. swemoke skriver:

    Säker nää knappast, svårt att vara säker på något som jag har noll historik omkring och har varit utom min kontroll under 40-45 år 😉

    Men man kan ändå vara ganska säker på att motorn är körd med detta insug monterat, för om man demonterat insug och förgasare efter att motorn var utlyft så hade man ju knappast skruvat ditt ett annat så jag utgår därför från att motorn är körd med detta insug.

    Sen kan det för övrigt aldrig ha suttit någon HS4 förgasare monterad då foten är snedställd.

    Men detta är inget vanligt gammalt 850 insug, finns en pluggad anslutning för vakuum vilket tyder på att samma insug även används på bilar med bromsservo men det fanns väll inga kojor med enkel HS2 förgasare och bromsservo?

    Som vanlig fler frågor än svar 😉

    o BMC föregångare på mycket men just att kombinera olja i växellåda och motor var det bara Lamborghini som haka på men kom snabbt på att detta nog inte var optimalt 😉

    Men att använda 20-50 olja i en automatlåda det är de världsunika med, och hade jag inte haft en framför mig så hade jag sagt att detta inte finns för det kan omöjligt fungera 😉

    Tänk en kall vinterdag oljan i momentomvandlaren måsta ha varit tjock som sirap och hur i fan skulle en 850 orka dra runt detta på tomgång när man la i drive?
    Den måste rimligtvis ha tvärstannat den första halvtimmen innan oljan blev någotsånär varm 😉

Kommentarer är stängda.