Morris Sport

Fick denna bild av en kollega från Down Under som vet att jag har lite böjelser rörande Mini Moke.

Bilden fångade mitt intresse lite extra då jag inte kunde minnas att jag sett den tidigare.

Så det blev till att ta fram mina Moke böcker och blädra genom och visst fanns den med men inte mycket info men tillräckligt för att ge mig en öppning i googlandet 🙂

Så efter att ha googlat 12 timmars race Surfers Paradise Queensland plus Smith och Seton så börja det klarna.

Året var 1966 och bilen kördes av Charlie Smith i par med Bo Seton, i racet så tävlade man mot bland annat Ferrari 250LM Ford GT40 Porsche 604/6 Spyder AC Cobra och även en Volvo P1800 och lite kojor.

Detta var alltså ett sportvagns race, och Moken är kanske inte direkt en sportvagn så man undrar hur de kom på idéen att tävla med en just en Moke.

Men det skulle köras med en Moke och BMC Zetland tog på sig att bygga en Moke som skulle kunna kvala in som en sportvagn, reglerna krävde bland annat att bilen skulle ha dörrar vilket för just en Moke blir ett ovanligt stort problem.

Men BMC Zetland lyckades fixa till dörrar och en vackert strömlinjeformad vindruta så helt plötsligt hade man en riktig sportvagn som även uppfyllde regelverket och kvalade nu in som en ”Äkta” sportvagn.

Maskinellt så hade den en 1275 S maskin och även bromsar och andra delar fick den också från Cooper S.

Men sen var det här med namnet, den kunde ju inte anmälas som en Mini Moke då detta inte är en sportvagn så den fick helt sonika heta Morris Sport i anmälan.

Hur gick det då vi loppet?

Tyvärr så orkade Moken inte riktigt alla timmarna, så efter 12 timmar när Jackie Stewart korsa målinjen som vinnare i sin Ferrari 250 LM så hade han passerat start och mål 172 gånger mer än Morris Sporten lyckades med, men det sägs ju att viktigast är inte att vinna utan att delta och det gjorde de.

 

Publicerat i Mini Relaterat | Lämna en kommentar

Scalextric C555 Rally Cross bilbana

Har ni sett att det på Tradera säljs en med svenska ögon sett unik Scalextric Koje bana?

Jag städar lite på ovanvåningen och då fann jag denna bilbana, var tvungen att bygga ihop och kolla så att allt fungerar och det gjorde det.

Aktionen hittar ni HÄR

Unik historisk Scalextric C555 Rally Cross bilbana med gröna bandelar, ingår även ett klassiskt räkneverk i kartong.

Satsen såldes under tidigt 80 tal och ganska sällsynt i Sverige

Vad jag kan se så är satsen komplett och kartongen är lite nött men allt fungera och är i mycket bra skick, däcken på bilarna är lite hårda men i övrigt allt i perfekt skick.

Varför sälja, ja det är inte likt mig men jag har för många bilbanor så jag offrar denna då bandelarna är gröna, detta gör förvisso banan unik men det blir inte så bra när jag skall bygga ihop de olika bandelarna till en stor bana i form av Suzuka banan (den ända som går i en åtta)

Men att det skall köras bilbana även efter att denna är såld är redan säkrat då de yngsta av barnbarnen redan fått sina första kojor i doppresent 🙂

Farfar kör så klart en original och orörd 59:a 🙂

Jag behöver inte fler projekt men Suzuka på spånplatta som går att fälla upp längs väggen är ett om jag får en stund över nu när även Moken måste fixas till inför Augusti 🙂

 

 

Publicerat i Mini Relaterat | 2 kommentarer

Grevinnan och Betjänten

Jag vet inte för vilken gång i ordningen men även i år så såg jag självklart Grevinnan och Betjänten jag är liksom inte säker på om det blir ett Nytt År om man skulle missa den.

Sketchen skrevs av Lauri Wylie någon gång under 1920 talet och premiären skedde på Duke of York’s Theatre i London 1948.

TV versionen är en tysk produktion och spelades in av TV bolaget NRK  (Norddeutscher Rundfunk) på Theater am Besenbinderhof i Hamburg inför fullsatt salong.

Titeln var ”Der 90. Geburtstag bekannt” Miss Sophie spelas av May Warden och James av Freddie Frinton

Vill ni se det tyska originalet så finns den HÄR

Lite mer drickande i den än i den censurerade 11 minuter långa mer politiskt korrekta schweiziska versionen som SVT visade första gången 1969.

Originalet köptes in redan 1963 men bannlystes under 6 år på grund av det friska drickandet som det svenska folkhemmet inte ansågs klara av förrän 1969 då Schweizarn fixat till en nyktrare version.

Sedan 1976 så sänder SVT den varje år på Nyårsafton med undantag för 2004 på grund av tsunami katastrofen i Thailand några dagar innan nyår.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Grevinnan och Betjänten

Gott Nytt År

Publicerat i Mini Relaterat | 2 kommentarer

God Jul

Från oss alla till er alla en riktigt God Jul

Publicerat i Mini Relaterat | 5 kommentarer

Moke+Bond=sant

Har hittat lösenordet till bloggen så här kommer ett inlägg till!
Denna gång lite mer Moke relaterat 🙂

Fick ett sms häromveckan angående nya Bondfilmen som sen blev en diskussion om Mokar i Bond filmer som sen spårade ur som vanligt 😉

Men här kommer en kort sammanfattning om Mokar i Bond filmer, Aston Martin är den bil som oftast figurera i filmerna men vet ni att Mini Moke faktiskt är den näst mest frekvent förekommande bilmodellen i Bond filmerna? De ni!!

Vilka filmer har då Mini Moke synts på duken,

  • You Only Live Twice 1967 Primiär för de gula Mokarna i underjorden
  • Live and Let Die 1973 Här var det en vit Moke med randigt tak som även blev modellbil
  • The Spy Who Loved Me 1977 De gula Mokarna är tillbaka i underjorden
  • Moonraker 1979 Även här är det samma gula Mokar.

En produktionsbil som används under 10 år borde vara rekord, på bilden som är just från filmen Moonraker ser man att den börjar bli lite väderbiten.

Stående till höger så ser ni för övrigt den minst kända svenska bondbruden Anne Lönnberg, som var museiguid i filmen.

Publicerat i Mini Relaterat | 2 kommentarer

Gordon Murray

Proffesor Gordon Murray har skissat fram en ersättare till Världens bästa och ultimata sportbil McLaren F1.

Denna gång så vill han ha kontroll från ax till limpa så från ritbordet till färdig produkt då bilen kommer att tillverkas i hans egen bilfabrik GMA (Gordon Murray Automotive )

Men nu har det även framkommit att bilen skall produceras i samarbete med Racing Point Formula 1 Team som har de faciliteter som krävs för att bygga ett chassi i kolfiber.

Att F1 Teamet dessutom har en mycket penningstark ägare i form av Lawrence Stroll försämrar ju knappas utgångsläget då det kan behövas en pengareserv till ett sådant här projekt.

Bilen är tänkt att tillverkas i 100 exemplar och kraftkälla blir Cosworth V12:a på 3.9 liter utan överladdning på 650hk men lite extra knuff (50hk) från ett 48 volts hybridsystem.

Spännande designe med fläkten bak, några kanske minns Brabham F1 bil (BT46B) som vann det sista F1 loppet som kördes på Anderstorp det var Gordons skapelse detta också så han gillar fläktar 🙂

Detta är Gordons senaste tillskott till bilvärlden men jag har även skrivit någr rader om hans första underverk och det hittar ni HÄR lite skillnad är det alt 😉

 

Publicerat i Uncategorized | 10 kommentarer

No Time To Die

Den 3 april 2020 är det världspremiär för nya Bondfilmen och 8 april är det vår tur att få sjunka ner i biofåtöljerna och njuta av en ny Bond film där den gamla klassiska Bond bilen Aston Martin DB5 gör comeback.

Andra Aston Martin bilar som kommer att medverka i filmen är Vantage, DBS Superleggera och min favorit Valkyrie som bara den är värd biobiljetten 🙂

Recensioner av den förra Bond filmen Spectre hittar ni HÄR

Om ni är intresserade och vill läsa mer Bondrelaterat så skriv bara in Bond i sökrutan så hittar ni bland ett inlägg om det fantastiska Bond Museet i Småland  och mycket annat.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för No Time To Die

50 år sedan idag

Överljudsfart för första gången idag för 50 år sedan 👍

youtu.be/GKRh-3K7x_M

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för 50 år sedan idag

IMD

Idag så är det den internationella Mini Moke dagen.

Tog en tur ut i garaget och kolla så att Moken stod kvar och det gjorde den 🙂

Kanske skulle jag försöka ta mig i kragen och försöka få till de sista bitarna på bilen också.

Får se hur det blir med mekandet men lite sugen på att få ut den på väg är jag nog ändå innerst inne 😜

Publicerat i Mini Relaterat | 9 kommentarer

The Italian Job 50år

Idag den 15 september 1969 hade The Italian Job eller som den hette på svenska den vilda biljakten Sverige premiär.

Nu planerar man att sätta upp en minnesplakett på platsen där de berömda avloppsscenerna spelades in i Coventry, mer om detta läser ni HÄR

Ni vet väll hur dessa scener filmades eller? Om inte så kan jag avslöja att de filmades från en Mini Moke så nu vet ni det också 🙂

Så idag så skall jag njuta av min The Italian Job CD This is a Self Preservation Societyn….

Hur många gånger har ni sett denna filmen? Själv har jag tappat räkningen, förresten har ni sett Moken som är med i filmen misstänker att det är en av de bilar man använde för att filma.

Publicerat i Mini Relaterat | 1 kommentar

Hylands Moke

I dagens Kvällspost så var det en artikel om TV profilen Lennart Hyland liv och där fanns det ävens med en bild från en av familjens semesterresorna där man ser när familjen hoppar in i sin hyrbil.

För er som inte vet vem Hyland var så får ni ta Google till hjälp men en rätt känd Skåning från Tygelsjö 😎

Bilderna är lånade från Kvällsposten

Publicerat i Mini Relaterat | 4 kommentarer

Svedala Motordag

Idag så var det åter dags för Svedala Motor och Veterandag.

Alltid lika välbesökt och det var definitiv inte mindre folk i år då vädret var på sitt allra bästa humör.

Fanns rätt många spännande bilar men bilen som fångade min största uppmärksamhet var detta snygga hundkoje ekipage.

Ägaren har jag aldrig tidigare träffat men han bor i grannbyn och jag har kört förbi och sett lite objekt utanför huset.

Vandrar vidare upp mot torget där det även var prylmarknad, höll mig i skinnet så köpte enbart några modellbilar till barnbarnen och jo det blev en Matchbox No 72 till mig själv 😎

En äkta Morgan 3 Wheeler fanns också på plats tillsammans med mycket mer.

Publicerat i Mini Relaterat | Kommentarer inaktiverade för Svedala Motordag

Kate Moss

Kate Moss har smak för exklusiva prylar och i torsdags bar inget undantag då hon intog St Tropez i en Cagiva Moke och såg ut att trivas i den 😎

Bilderna är lånade av Backgrid

Publicerat i Mini Relaterat | 2 kommentarer

Techno-Classica Essen

Som av en händelse så råka jag hamna här just som Techno-Classica pågår 😉

Så då kan man ju inte missa denna höjdpunkt 👍

De tyska mini klubbarna hade gjort en kraftsamling och visa upp ett gäng jubileums kojor 20-25-30-35 och 40 år 👍

Då är det dags att äta och bara att välja vad på oxen man vill ha 🍺🍺

En trehjulig Mini, inte så mycket original men ändå rätt häftig.

När vi ändå är inne på trehjulingar så fanns där även en urläcker Peel P50 världens minsta bil och den är tillverkad på Isle of Man.

Totalt så tillverkade 50st mellan 62-65 och endast 27 bilar sägs finnas kvar och här står alltså en av dem.

Snyggt men knappast original utan ett hopplock av gammal och nytt.

Även om det är en Woody så tycker jag man kan begära lite mer för 72.000 EUR

Den dag jag skall sälja MOKEN så är det här det skall ske 😂😂

Publicerat i Mini Relaterat | 2 kommentarer