Mjuka upp gummislangar

Som jag skrev så blev jag för första gången lite besviken på Somerford när man skicka en plastslang som ersättning till kylarens överfyllnadsslang och en armerad värmeledningsslang till vevhusventilationen.

Så nu söker jag med ljus och lykta efter två gamla slangar, har ev. fått napp på en av slangarna den till kylaren.

Men då kom vi också in på hur man fräschar till och mjukar upp gamla styva och små spruckna gummislangar.
Offline tipsa om att han läst något om glycerin och det var helt rätt för med en sökning på nätet (Junior var inte här) så hitta jag ett svar från Nils-Ola Persson lektor i kemi på Linköpings universitet.

Gummi är en polymer, d.v.s. långa kedjor av
kolvätemolekyler som bildar en elastisk struktur som kan deformeras och
återta sin form när den kan. Därför tätar det och används till lister och slangar. En bidragande orsak till elasticiteten är att det finns små molekyler som vid tillverkningen kilats in mellan de långa
kedjorna och gör formförändringar möjliga. Med tiden åldras gummit, dels på så vis att de små molekylerna sipprar ut ur strukturen och avdunstar, och dels genom att kedjorna oxideras av luftsyre och solljus. Dessa effekter kan man minska eller åtminstone dölja genom att först tvätta ren ytan med något lösningsmedel (som aceton) och sedan gnida in något ämne som består av lagom stora molekyler som glycerol. För tvätten kan jag tänka mig att sprit eller en tvållösning kan vara alternativ till aceton, och för ingnidningen efteråt vaselin eller vax.

Så nu vet vi detta och det skall ju självklart testat så det får bli en runda ner om till apoteket och shoppa litta glycerin eller glycerol eller propantriol kärt barn har många namn men oavsett så är det precis samma sak 😉

Någon som har den lilla slangstumpen mellan ventilkåpan och luftfiltret så hör gärna av er.

Ps: Förhoppningsvis så är en Lucas 9H tuta på väg från det stora landet i väster men man vet aldrig helt säkert innan man håller den i handen 😉

Det här inlägget postades i Mini Relaterat. Bokmärk permalänken.

2 svar på Mjuka upp gummislangar

  1. Micke skriver:

    gammalt välkänt trick som fungerar även på gummimattor.

  2. Magnusson skriver:

    Och på dörrlister i vinterland =)

Kommentarer inaktiverade.