Jaguar XJ220

Som jag skrev i en kommentar tidigare så skulle jag skriva något om XJ220 men jag hittar inte boken som jag har någonstans så det blir ingen lång fakta späckad beskrivning utan bara lite torr fakta kryddat med några personliga värderingar 😉

xj220
Image credit: © Jaguar

Bilen är designad av Sydafrikanen Keith Helfet och första gången Jaguar visa upp en prototyp av vad som sades bli Jaguar XJ220 var på bilsalongen i Birmingham 1988 och man fick ganska snabbt in 1200 förhandsbeställningar.

Då utlovades en ganska extrem bil med fyrhjulsdrift Lambodörra motorn var en TWR V12 och toppfarten utlovades till 220 mph och den skulle endast tillverkas i 220 exemplar, kan tanken ev. ha ett samband med modellbeteckningen  reds anmärkning 😉

När sen produktionsbilen kom i slutet på 1991 så var V12:an halverad och ersatt av Mini Metro 6R4:as  V6:a borta var även fyrhjulsdriften och Lambodörrarna och toppfarten sänkt till 213 mph men priset hade man fått upp från £360.000 till £403.000 så intresset svalna betydligt.

Bilen kom som sagt 1991 och då börja också förra riktiga lågkonjunkturen så det blev som alltid med Engelsk bilindustri perfekt tajming och produktionen lades ner april 1994 och då hade man tillverkat totalt 281 bilar men sålt betydligt färre så kanske skulle man stannat vid de utlovade 220 bilar.

De osålda bilarna totalt 78 stycken parkerades demonstrativt på Jaguars huvudkontor på Browns Lane i Coventry för att påminna cheferna om hur det kan gå när man blir fartblind och där stod bilar kvar till åtminstone 1997.

Blir ni sugna på en så får man vara beredd att betala någonstans mellan £100.000 till £250.000 som vanligt hittar man de billigaste bilarna i USA så med moms och frakt så är det bättre att köpa en i Europa.

Vet inte hur många det finns i Sverige, men det finns åtminstone en vad jag känner till och samma kille har även en del andra trevliga bilar i form av McLaren F1, Bugatti EB110 samt en Mercedes CLK GTR (som jag åkt i) så han har ganska god smak och kanske något annat också 😉

Det här inlägget postades i Mini Relaterat. Bokmärk permalänken.