Motornumrets betydelse

Har klurat en längre tid vad mina extra bokstäver FA står för, dessa bokstäver är slarvigt slagna och uppifrån vilket betyder att de slagits dit efter att skylten har monterats.

motornummer

Men så fick jag en hint om att det skulle stå i reservdelskatalogen och efter lite diskuterande på Moke forumet så stod det helt klart hur dessa kom dit och varför.

Det är enbart Moken som har dessa extra FA bokstäver och förklaringen varför dessa är slagna uppifrån är ganska enkel.

Man tog helt enkelt en standard högkompressions 850cc motor, men om den skulle monteras i en Moke så byta man ut strömfördelare mot en med annan tändkurva så att motorn skulle kunna köras på 88-92-oktanigt bränsle.

Eftersom detta gjordes när motorn skulle monteras i bilen och således efter att motorn fått sitt riktiga motornummer så slog man in bokstäverna FA med vanliga stansar uppifrån.

Vad står då alla siffror och bokstäver för?

8 = 850cc
AC = Moke
FA = Fördelare för lågoktanigt bränsle
U = Golvväxel
H = Högkompression
6792 = Löpnummer

Det här inlägget postades i Mini Relaterat. Bokmärk permalänken.

5 svar på Motornumrets betydelse

 1. Micke P-son skriver:

  Kul. Jag ska kolla på den Moke-motor som jag har stående i garaget hur det ser ut, kommer inte ihåg och hittar inte bilden just nu. Minns dock inte att den har FA i numret.

  • swemoke skriver:

   Jag ser att jag kanske uttryckte mig lite fel, AC står för Moke men att de flesta Mokar skulle kunna köras på lågoktanigt bränsle.
   Men kolla vad som står på skylten och står det AC så är det Moke oavsett om du har FA eller inte.

 2. swemoke skriver:

  Har du kollat Micke stod det FA?

Kommentarer inaktiverade.